петък, 23 март 2012 г.

Прекомерна употреба на химически лекарствени вещества
    Забележителна е тенденцията на съвременната медицинска наука да лекува изключително с химически, синтетични лекарствени вещества. При това се прилагат комплексно по няколко препарата с висока дозировка, като при хронични заболявания употребата им е ежедневна и продължава понякога години наред. Съществува клон от медицината "болести предизвикани от лекарства" и терминът "лекарствено зависим човек". Наблюдават се редица заболявания вследствие на приложение на лекарствени химически вещества. Все по-често много хора купуват от аптеката и използват стотици видове таблбетки без лекарско предписание, което е особено опасно за здравето им.
    Съвременният живот е много динамичен. За вземането на поредната вредна таблетка е нужно съвсем малко време, то е най-лесното. Но за безвредното лекуване с природни средства трябва да се отделя повече време, изисква се постоянство и желание, което се изплаща с възстановено здраве. Природните лечебни средства организмът приема лесно като нещо свое без да се уврежда от тях.
    Днес 60-70 % от градското население страда от невроза. Мигрената, главоболието, безсънието, нервно-психическото напрежение, болките в кръста, гърба, раменете, ръцете, простудно-вирусните заболявания са често явление. За всички тези всекидневни неразположения се вземат медикаменти. Тревога буди безразборното вземане на лекарства без контрол и без познания за това. По данни на американски учени 50 % от възрастното население на Калифорния приема лекарствени вещества, действащи на психиката, като 17 % ги вземат системно. Особено се злоупотребява със сънотворните, успокояващите и обезболяващи средства. Установено е, че в САЩ от страничното вредно действие на медикаменти всяка година умират до 140 000 души. В Англия около 10 % от населението спи само със сънотворни лекарствени средства.
    Лекарствена болест се нарича такова заболяване или увреждане, което е получено от прекалена употреба на лекарства. Продължителното приемане на антибиотици, често и без лекарско предписание, води до значително увреждане на отделни органи. Така например стрептомицинът и гентамицинът могат да увредят слуховия нерв, някои антибиотици - черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния канал. Могат да се получат гъбични инфекции в устната кухина или червата. Развива се алергия към антибиотици, новокаин, аналгетици и др. Противоревматичните средства бутапирин, индометацин, аспирин, салицилати често причиняват гастрит и язва.
    Лекарствено зависимият човек не може да живее без употреба на лекарствени средства. Така болните от астма или ревматоиден артрит стават зависими от кортизонови препарати. Болни, страдащи от безсъние, също заспиват само със сънотворни лекарства. Лекарствено зависими са диабетиците, сърдечно болните. Лекарствено зависимият човек не е обречен. Той може да преодолее състоянието на зависимост чрез природосъобразен живот и компетентно проведено лечение с естествени лечебни фактори.


     

Няма коментари:

Публикуване на коментар